mavi özel ambulans logosu

Şehirler Arası Hasta Nakil İçin Ambulans Firmaları Seçim Rehberi

İnsan için sağlığından daha önemli bir şey yoktur şu hayatta. Günümüzde sağlık alanında hastalara hizmet veren çok sayıda kuruluş bulunuyor. Hasta ve hasta yakınlarına hizmet etmek ve onların işlerini kolaylaştıran bu kuruluşlardan biri de özel ambulanslardır. Bu özel ambulanslar hakkında “şehirler arası hasta nakil için ambulans firmaları seçim rehberi” başlığı altında sizi bilgilendirmek istedik.

Hasta Nakil Ambulansı

Hasta nakil ambulansı hasta vatandaşların bir yerden başka bir yere güvenli ve korunaklı bir şekilde naklinin sağlandığı araçtır. Hastanın ileri tetkik ve tedavilerinin yapılması veya tedavilerinin devamı için başka hastanelere sevki gerektiğinde bu özel nakil ambulans firmaları hizmet veriyor. Nakiller şehir içi olabileceği gibi şehirler arası hasta nakilleri de yapılıyor.

Şehirler arası hasta nakil araçlarının belli donanımlara sahip olması gerekiyor. Bu araçların Karayolu Trafik Kanununa uygun ruhsat alması zorunludur. Ruhsatları eksik olan araçlar kesinlikle tercih edilmemelidir. Şehirler arası hasta nakil araçlarının uzun yola dayanıklı ve hasta için gerekli tüm ekipmanları barındırmalıdır. Uzun yolculuklarda hastanın tedaviden kopmaması büyük önem taşır. Bunun için hasta nakil aracında yeterli tıbbi ekipman ve uzman sağlık personeli mutlaka olmalıdır.

Şehirler Arası Hasta Nakil Araç Donanımı

Şehirler arası hasta nakil ambulansları yeterli donanıma ve tıbbi ekipmana sahip olmalıdır. Şehirler arası hasta nakil için ambulans firmaları seçim rehberi bu konuda sizin için fikir olacaktır. Şehirler arası nakil ambulanslarında acil durumlarda haberleşmeyi sağlamak için mutlaka personel el telsizi ve araç telsizi bulunmalıdır. Bununla beraber hastanın sarsıntısız bir şekilde yolculuk yapmasını sağlamak için araçlarda özel süspansiyon sistemi olmalıdır.

Şehirler Arası Nakil Ambulanslarında Aranan Özellikler

Şehirler arası hasta nakil araçlarında öncelikle Sağlık Bakanlığı onaylı ruhsatların olması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı ruhsatına sahip olmayan araçlar kesinlikle tercih edilmemelidir. Hasta nakil araçlarında ayrıca tam donanımlı tıbbi ekipman bulundurulmalıdır.

Bu ekipmanlar;

  • Ana sedye
  • Sandalye sedye
  • Sabit ve portatif oksijen sistemi
  • Tansiyon aleti
  • Şişme atel kiti
  • Boyunluk seti
  • Yanık battaniyesi
  • Temel tıbbi malzeme çantası
  • Aspiratör
  • Defibrilatör

Temel ekipmanlar dışında hastanın ihtiyaç duyabileceği ve acil durumlarda müdahale için gerekli ekipmanın da sağlanması gerekir. Araç içinde mutlaka uzman sağlık personeli bulundurulmalıdır.

Uzun yolculuk esnasında hastanın durumunun sürekli takip edilmesi gerekir. Hastanın sorunsuz bir şekilde naklinin sağlanması ve tedavinin takip ve devamını gerçekleştirebilmesi için araç içinde uzman sağlık personeli bulundurmak zorunludur.

Şehirler arası hasta nakil ambulanslarında yedek sürücü olması da büyük önem taşır. Uzun süren yolculuklarda sürücüde yorgunluk ve uykusuzluk olur. Bu da yolculuğun güvenliğini tehlikeye sokar. Oluşabilecek kaza riskini ortadan kaldırmak için yedek bir sürücü de araç içinde olmalıdır.

Şehirler Arası Hasta Nakil Hizmetinde Süreç Nasıl İşler?

Hasta nakil hizmeti sunan özel ambulans firmaları belli bir prosedüre göre hizmet veriyorlar. Hasta nakil hizmetinden yararlanmak isteyen kişiler öncelikle hizmet almak istedikleri firma hakkında bilgi edinmelidir. Ardından hizmet almak istedikleri firmanın iletişim numaraları üzerinden en az 1 gün önceden kayıt oluşturmaları gerekir.

Sürecin işlemesi;

  • Hizmet almak için firmaya başvurunun yapılması
  • Hasta nakil hizmet biriminin başvuru hakkında kayıt oluşturması
  • Nakli yapılacak hasta ile iletişime geçilmesi
  • Hastanın verilen adresten alınması
  • Hastanın naklinin yapılacağı hastaneye ulaştırılması
  • İşlemlerin ardından hastanın evine teslim edilmesi

Hasta nakil sürecinde hastanın herhangi bir sorun yaşamaması için gereken tedbirler önceden alınmalıdır. Bunun için sağlık personelinin hasta hakkında bilgilendirilmesi gerekir.