mavi özel ambulans logosu

Ambulans Aracı Özellikleri

Hasta ve yaralıların yardımına yetişen ve onları sağlık kurumlarına taşıyan donanımlı araçlara ambulans denir. Birçok ambulans çeşidi bulunmaktadır. Bunlar, kara ambulansı, hava ambulansı ve deniz ambulansı şeklindedir. Daha çok kullanılan ve İhtiyaç duyulan kara ambulansları kategorilere ayrılır.

Bunlar;

  • Acil yardım ambulansı
  • Hasta nakil ambulansı
  • Yoğun bakim ambulansı
  • Özel donanımlı ambulanslar

Bu araçlarda telsiz, uyarı sistemleri ve telefon gibi iletişim sağlanabilecek araçlar bulunur. Bu araçların hepsinde hastaya müdahale edilebilecek donanım ve malzemelere sahip olması gerekir.

Ambulans İçindeki Malzemeler Nelerdir?

Ambulans içerisinde bulundurulması gereken bazı malzemeler vardır. Ana sedye, vakum sedye, faraş sedye, Traksiyon ateş seti, sırt çantası, kombinasyon sedye, boyunluk seti, sabit oksijen tüpü, portatif aspiratör, termometre, oksimetre, kalp mönitörü, cenaze torbası, personel görev kıyafeti, acil doğum seti, lan şekeri ölçme cihazı, yanık seti, oksijen maskesi ve serum askısı gibi malzemelerin bulunduruluyor olması gerekir. Bu malzemeler hem ambulans için hem de hasta için olmazsa olmazlardan olan malzemelerdir.

ambulans aracı özellikleri

Ambulans Hakkında Bilgiler

Ambulansların işletilebilmesi için şoföre ihtiyaç vardır. İsteyen kişiler özel isteyenler ise kamu ambulanslarında şoför çalıştırmaktadır. Bu ambulans şoförlerinin eğitimlerinin olması gerekir. Ambulans şoförlerinin şehir içerisinde hız sınırlarını aşmaması ve sınıra uyuması gerekir. Ambulanslara iş yerinde, evde, sokakta birçok yerde ihtiyaç duyulur. Bunun için tek yapılması gereken şey 112 aramak olur.

Bu aramalar ücretsiz şekilde gerçekleştirilir. Herhangi bir acil durumlarda ulaşmak mümkündür. Ambulanslara en az üç personelin bulunması gerekir. Bir hekim, paramedik ve acil tıp teknisyeninin olması önemlidir. Ambulansın içerisinde bulunan ve Ambulansı kullanan kişiye paramedik, ambulans içerisinde çalışan kişiye ise acil tıp teknisyeni denilir. Bunun dışında ambulanslara en çok merak edilen konu ise ambulans yazısının neden ters yazıldığı konusu olur. Ters yazılmasını sebebi oldukça basittir.

Araçlar ambulansları dikiz aynasından gördüklerinde o yazının ters yazılması gerekir. Özel Ambulans sirenlerinin ne zaman çalındığı da çok merak edilen konular arasındadır. Sirenler hastanın acilliğine göre çalınması gerekir. Bazen boşta çalındığı olur. Hasta yakınları genelde ambulansa kaş kişi alınır konusunu bilmemektedir. Standart olan ambulanslara alınacak kişi sayının 6 olduğu bilinmektedir. Ambulanslar hakkında çok fazla bilgi eksikliği vardır. Fakat insanların bunu bilmesi önemlidir. Özelliklerinde ambulans çeşitlerinin bilinmesi gerekir. Çünkü ambulanslar her nerede olunursa olunsun ulaşılabilecek araçlardır. Havada, karada, denizde her yerde ambulanslara ulaşmak mümkün olur.

Kırmızı Şerit Ambulans Nedir?

Kırmızı Şerit Ambulans diğer adı ile cankurtaran hastaları ya da yaralıları hastaneye ulaştırmak amacına hizmet eden donanımlı ve motorlu araçlardır. Ambulans üzerinde bulunan kırmızı şeritler acil yardım Ambulansı göstergesidir. Bu tür ambulanslar tam donanıma sahiplerdir.

Ambulans Sürücülüğünde Aranan Özellikler

Ambulans için sürücü bulmak çok önemlidir. Ambulans şoförlerinin hızlı ve gereken konuma anında gidiş sağlaması için sürücülüğünün iyi olması gerekir. Bundan dolayı da ambulans şoförlerinden genelde ileri sürüş tekniği belgesi istenir.

Bu belgenin dışında ambulans şoförlerinin taşıması gereken diğer özellikler şunlardır;

  • İlk Yardım sertifikası
  • En az B sınıf ehliyet
  • En az lise mezunu ve sağlık meslek lisesi ya da sağlık Bilimleri fakültesi diplomasına sahip olması önemlidir. İş sırasında alımı avantajlı hale getirir.
  • Sağlık Bakanlığı tarafından verilen sağlık raporu

Ambulans şoförünün avantaj elde edebilmesi adına bu özellikleri taşıması gerekir.

Ambulans Kaç Ton?

İnsanlar Özel ambulans aracı özellikleri konusunda ambulansların kaç ton olduğun konusunda merakları vardır. Ambulanslar zırhlı olarak tabir edilenler 5,5 ton ve her yeri zırh ile kaplı olan araçlardır. Acil sağlık ambulanslarımız ve temel tıbbi müdahele ekibimiz ile müdahale etmekteyiz.