mavi özel ambulans logosu

Ambulans Çizgi Renkleri Ve Öncelikleri

Ambulanslar acil durumlarda, hastanın nakil işlemlerinde, yaralanma gibi durumlarda, trafik kazalarında içerisinde görevli sağlık personelleri bulunan tam donanımlı acil yardım araçlarıdır. Hastaların, yaralıların ve ya kazazedelerin olay yerinde ilk müdahalesinden sonra hastaneye naklini sağlayan araçlardır. Ambulansların yetki ve öncelikleri acil yardım gerektiren durumların tümünü kapsar.

Özel Ambulans çizgi renkleri ve öncelikleri şeklinde sınıflandırılır. Ambulanslar hasta ve yaralıların olay yerinde ilk müdahalelerini yapmak için içerisinde gerekli tıbbi donanım ve personel bulunduran kara ambulanslarıdır. Acil durumlarda kullanılan ambulanslar ile hastanın naklini sağlayan ambulanslar birbirinden ayrıdır. Ambulanslarda kendi içlerinde çizgi renklerine, yetki ve önceliklerine göre ayrılırlar.

Ambulans Çizgi Renkleri

Ambulanslar gerekli acil durumlarda kişinin ilk müdahalesini yaparak hastaneye naklini sağlayan araçlardır. Ambulansların sağlık bakanlığı tarafından belirlendiği yetki ve öncelikleri bulunur. Ancak ambulans çizgi renkleri ve öncelikleri olarak 2 ayrılırlar.

Bunlar:

  1. Kırmızı çizgili ambulanslar (acil yardım ambulansları)
  2. Mavi çizgili ambulanslar (hasta nakil ambulansları)

ambulanslar yetki ve görevlerine göre sınıflandırılır. Kırmızı çizgili renkli ambulanslar genel olarak acil yardım gerektiren durumlarda görev yapar, mavi çizgili ambulanslar ise hastaların hastaneden eve, evden hastaneye, hastaneden hastaneye naklini sağlamada görev alır.

Ambulans Çizgi Renkleri Ve Öncelikleri
Ambulans Çizgi Renkleri Ve Öncelikleri

Kırmızı Çizgili Ambulans (Acil Yardım Ambulansı)

Kırmızı çizgili ambulanslar acil müdahale gerektiren her durumda olay yerine giderek içerisinde bulunan sağlık personelleri ile yapılan ilk müdahaleden sonra hastaneye nakli sağlanan sağlık araçlarıdır. Kırmızı çizgili ambulanslar acil yardım gerektiren durumlarda olay yerindeki yaralı ve ya hastaya yapılan ilk müdahaleden sonra hastayı en yakın sağlık kuruluşuna ulaşmasını ve naklini sağlayan ambulanslardır.

Kırmızı çizgili ambulanslar olay yerinde, ambulansın içinde ve ya acil durumda yaralı ve ya hastalara gerekli olan ilk müdahaleyi yapabilecek sağlık personellerine ve tıbbi donanıma sahip sağlık araçlarıdır. Kırmızı çizgili ambulanslar tamamen beyaz renklidir. Etrafını saran fosforlu, parlak, canlı kırmızı renkli çizgi vardır. Bu çizgilerin genişliği iki yüz milim olmalıdır. Ambulans üzerinde buluna hilal sembolü, 112 yazısı ve ambulans kelimesi kırmızı renklidir.

Kırmızı çizgili ambulanslar hastanelerin acil yardım bölümlerindeki istasyonlarda gelebilecek acil çağrılar için hazır olarak beklemek zorundadırlar. Kırmızı çizgili ambulanslarda bir doktor, ATT ve AABT sağlık personelleri bulunmalıdır. Bu ambulanslarda şoför bulundurulmaz ancak gerekli durumlarda bulunması gerekebilir. Şoför olmadığı durumlarda acil bakım teknisyeni şoför olarak çalışır. Kırmızı çizgili ambulanslarda ilk yardım bilgisi bulunan bir sağlık personeli bulunması şarttır.

 

Mavi Çizgili Ambulans (Hasta Nakil Ambulansı)

Mavi çizgili ambulanslar hasta nakil ambulansı olarak da bilinir. Acil bir müdahale gerektirmeyen durumlarda, hastanın; hastaneden hastaneye, hastaneden evine ve ya evden hastaneye naklini sağlayan ambulanslardır. Mavi çizgili ambulanslar acil bir müdahale gerektirmeyen durumlarda hastanın hastaneye naklini sağlayan kara ambulanslarıdır.

Ancak mavi çizgili ambulanslarda diğer ambulanslarda bulunan ekipmana ve tıbbi donanıma ve gerekli sağlık personeline sahip olmalıdır. Mavi çizgili ambulanslar tamamen beyaz renklidir. Etrafını saran çizgi parlak, fosforlu ve canlı mavi renktir. Bu mavi çizgilerin genişliği yaklaşık olarak iki yüz milim olması gerekir. Ambulansın üzerindeki hilal sembolü kırmızı renkli olmalı ve hasta nakil aracı yazısı ise mavi renkli olmalıdır.

Mavi çizgili ambulanslarda 2 sağlık personeli görev alır. Biri acil bakım teknisyeni ve diğeri acil tıp teknisyenidir. Ekipte şoför görevini iki personelden biri üstlenebilir. Mavi çizgili ambulanslarda hastanın nakli sağlanırken bir diğer sağlık personelleri hastanın yanında ambulans kabininde hastaya refakat etmesi gerekir. Gerekli durumlarda bu ekibe şoförde temin edilebilir. Herhangi bir acil servis ile ilgili ihtiyaçlarınız için bize ulaşın.