mavi özel ambulans logosu

Ambulans Hangi Durumlarda Siren Çalar?

Ambulansların sirenlerinin sürekli kullanılması, trafikte seyir halinde olan araç sürücülerinin duyarsızlaşmasına neden olmuştur. Bu nedenle ambulans sürücülerinin mesai halindeyken siren sesini sık kullanması yanlıştır. Ne de olsa siren kullanımı olan zamanlara karşı ayrıca dikkatli ve özenli olunmasını sağlamak adına bu duyarsızlaşmaya da son vermek gerekir.

Bu durum da ancak siren kullanımının sınırlanması ile mümkün olabilir. Öyle ki otoyolda dahi siren kullanarak seyreden ambulanslar görülmektedir. Bu durum da diğer sürücülerin duyarsızlaşmasına ortam hazırlayan bir diğeri durumdur. Ambulans hangi durumlarda siren çalar? Sorusunun yanıtı da buradadır.

Sirenin En Önemli İşlevleri

Ambulansın her zaman için sol şeritte seyredeceği de unutulmaması gereken hususlar arasında yer almaktadır. Bunun yanı sıra ambulansın daha hızlı bir şekilde can kurtarma işini gerçekleştirebilmesi adına sağ şeridinde seyreden araçların sireni duydukları anda durmaları gerekir. Nitekim siren kullanımının asıl amacı da budur.

Ancak yukarıdaki durumda da olduğu gibi ciddi manada bir duyarsızlık oluşmuştur ve bu durum pek çok yaşamın kaybedilmesine neden olmaktadır. Oysaki sağ şeritteki araçların durması üzerine ön tarafları boşalacak ve solda yer alan araçlar bu boşalan yerlere ilerleyerek ambulansın önünü açacaktır. Özellikle ambulans henüz tam olarak yaklaşmamışken bu düzeneğin kurulması sirenin önemini de bir defa daha ortaya koymaktadır.

Şehirlerarası Hasta Nakilleri

Ambulansların siren çalmasının mümkün olmadığı hallerden bir tanesi de şehirlerarası hasta nakilleri. Vakanın türü her ne olursa olsun şehirlerarası nakillerde ambulansların değil siren; tepe lambası kullanması dahi yasak. Bunun yanı sıra şehir merkezinde gerçekleşen ve planlı olan bir nakil işleminde siren her ne kadar yasak olsa dahi tepe lambası kullanımı mümkün. Bu da dolaylı olarak il içindeki acil vakalara gidildiği esnada ya da il içi acil vakalar hastaneye sevk edilirken tepe lambası ile sirenin aynı anda kullanılması mümkün olabiliyor.

ambulans hangi durumlarda siren çalar

Siren Kullanımı Her Yerde Mümkün Değil

Elbette bu durum tüm planlı nakillerde tepe lambası ile sirenin kullanımının yasak olduğu manasına da gelmiyor. Nakledilen hastanın bir şekilde stabil durumunu yitirmesi halinde hem tepe lambasının hem de sirenin kullanımı mümkün olabiliyor. Ancak bunu yapabilmek için öncesinde komuta kontrol merkezine bilgi verilmesi gerekiyor.

Nitekim insanı gereksinimler de buna işaret ediyor. Stabilitenin kaybı halinde siren ile tepe lambasının nerede kullanılabileceği de bu nedenle pek fark etmiyor. Bunun yanı sıra hasta nakli sona erdikten sonra ambulansın ait olduğu 112 istasyonuna dönüş yaptığı esnada da ne tepe lambası ne de siren kullanmasına müsaade ediliyor.

Protokol Görevlendirmelerinde de Siren Yasak

Zaman zaman özel ambulansların protokol görevlendirmelerinde de yer aldığı görülüyor. Bu gibi hallerde ambulansların siren ve tepe lambası kullanımı da mümkün değil. Bunun yanı sıra ambulans protokol görevlendirmesinde konvoy takibi gerçekleştiriyorsa sadece tepe lambası kullanmasına izin veriliyor. Tüm bunların yanı sıra ambulanslara tanınmış olan geçiş üstünlüğü hız limitlerini aşmaya olanak tanımadığı göz ardı edilmemelidir. Geçiş üstünlüğü çerçevesinde ambulansların yasal hız sınırları çerçevesinde görev yapması gerekmektedir.

Sirenden Hangi Hallerde Kaçınılması Gerekir?

Görüldüğü üzere ambulansların hangi durumlarda siren çalıp çalmaması gerektiği günlük hayatta görülenden çok daha farklıdır.

Örnek olarak ambulansların şu durumlarda siren kullanmaması gerekir;

  • Planlı hasta nakillerinde,
  • İstasyona geri dönüş esnasında,
  • Otoyol gibi siren çalmasına gerek olmayan yollarda,
  • Protokol görevlendirmelerinde

Bunlar haricinde de elbette ambulansların trafik kurallarına uyarak kontrollü bir şekilde görev yapması gerektiği ihmal edilmemelidir.