mavi özel ambulans logosu

Ambulansta Bulunan Cihazların Bakımları Ne Kadar Sürede Yapılmalıdır?

Ambulans içerisinde çok sayıda ekipman yer alır. Hastaya olay anında en doğru şekilde müdahale etmek için gerekli olan bazı cihazlar ve ilaçlar vardır. Peki, ambulansta bulunan cihazların bakımları ne kadar sürede yapılmalıdır?  Cihaz kontrollerini düzenli olarak yapmak gerekir. Bakımları aksatılan cihazlar hasta için hayati tehlike anlamına gelir.

Bu yüzden her ay düzenli olarak araç içi ekipman ve cihaz kontrolü yapmak gerekir. Bozulan cihazlar tespit edildiği taktirde hemen onarmak gerekir. Çünkü ambulans içerisinde defibrilatör gibi hayati cihazlar yer alır. Bu cihazların bozuk olması hastanın yaşam bulgularının sonlanmasına neden olur.

Ambulansta Hangi Cihazlar Yer Alır?

Ambulans içerisinde tıbbi cihazlar ve donanımlar yer alır. Hasta nakil de mevcut olan çok sayıda cihazı ambulans içerisinde de görmek mümkündür. Peki, bu cihazlar nelerdir?

Ambulans içerisinde bulunması gereken cihazlar şunlardır:

  • Monitör
  • EKG cihazı ve elektrotlar
  • Defibrilatör
  • Aspiratör cihazları
  • Laringoskop
  • Nebülizatör
  • Oksijen tüpleri
  • Tansiyon aleti
  • Pulse oksimetre cihazı
  • Ateş ölçer
  • Glukometre

Bunlar özel ambulans içerisinde kullanılan bazı cihazlardır. Ambulansın gelişmişlik düzeyine göre ekipman sayısı artar.

Ambulansta Bulunan Cihazların Bakımları Ne Kadar Sürede Yapılmalıdır?
Ambulansta Bulunan Cihazların Bakımları Ne Kadar Sürede Yapılmalıdır?

Ambulansta Bulunan Cihazların Bakımında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Hastanın yaşam kalitesini artırmak için ambulans içerisinde yer alan cihazların kullanımına ve bakımına dikkat etmek gerekir.

Dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Cihazların günlük bakımlarının yetkili kişiler aracılığı ile düzenli olarak yapılması gerekir.
  • Cihaz kablolarında oluşabilecek kesik veya temassızlık durumlarına karşı dikkatli olmak gerekir.
  • Cihazlar temizlenirken nemli bezler kullanılır. Bezin fazla ıslak olması cihazın bozulmasına neden olur.
  • Cihaz temizliğinde steril su kullanmak gerekir.
  • Cihazlara kan veya vücut sıvısı bulaştığı zaman yüksek dezenfektan malzemeleri kullanılarak temizlenmelidir.
  • Elektrik kesintileri cihazların etkisiz hale gelmesine neden olur. Bu yüzden kullanılan prizler veya yedek jeneratörler sık sık kontrol edilmelidir.

Bu hususlara dikkat etmek gerekir. Aksi halde araç içi bakımlar eksik kalmış olur ve kaliteli bir hizmet anlayışı benimsenemez.

Ambulansta Bulunan Ekipmanların Temizliği Nasıl Olmalıdır?

Ambulansın içerisinde yer alan cihazların vaka dönüşü düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Her vaka dönüşünde cihazların kontrolü yapılır ve çizelge üzerine not edilir. Temizlik esnasında kirlilik oranına dikkat edilir. Yüksek bulaş özelliğine sahip sıvıları temizlemek için klor içeren çamaşır suları veya yüksek düzeyde etkili dezenfektanlar kullanılır.

Cihaz temizliği sonrası giyilen giysilerin de yüksek sıcaklık altında dezenfekte edilmesi gerekir. Tek kullanımlık giysiler için biyolojik atık torbaları mevcuttur. Ambulans içerisinde yer alan cihazların üzerinden yayılabilecek enfeksiyon, salgın hastalık riski mevcutsa temizleme işlemi için özel yöntemlere başvurulur.

Defibrilatörün Temizliği Ve Bakımı

Ambulans içinde yer alan bu cihazın kullanım sonrası temizlenmesi ve kontrol edilmesi gerekir. Cihazın yüzeyini silmek için sodyum hipokloritli solüsyon hazırlanır ve yumuşak bir bezle güzelce silinir. Aynı zamanda cihazın kablolarının ve giriş kısımlarının da güzel şekilde temizlenmesi gerekir. Cihazı kullanmak için jellere ihtiyaç vardır. Bu jellerin kullanım sonrası cihazdan temizlenmesi gereklidir. Aksi taktirde tehlike arz eder. Jeli temizlemek için nemli kurulamak için ise kuru bez kullanılır.

Monitör Temizliği Ve Bakımı Nasıl Olur?

Her nöbet değişiminde monitör adı verilen cihaz kontrol edilir. Kabloların sağlam olup olmadığına bakılır. Pil ile çalışan cihazların pil değişimleri yapılır. Kullanım sonrası klor içerikli solüsyonlar ile temizlenir. Kurulama işlemi için steril kuru bir bez kullanılır. Monitörün doğru değerler göstermesi için tüm aksesuarları hazırlanır ve teker teker temizlenir. En az haftada bir kez bu cihazın çalışma durumu değerlendirilir. Herhangi bir arızada yetkili servis ile iletişime geçilir.