mavi özel ambulans logosu

Kalp Krizi İçin Ambulans Çağırılır Mı?

Ambulans hizmetleri tüm dünya tarafından kullanılan sağlık hizmetlerinden birisidir. İlk olarak savaş alanlarında kullanılmaya başlayan ve yaralı askerleri tedavi eden ambulanslar zaman içerisinde kolera hastalarını taşımak için kullanılmaya başlanması ile beraber halka da hizmet vermeye başladı. Ülkemizde de ambulans hizmetlerinin kullanılmaya başlanması Osmanlı dönemine dayanır. Birinci Dünya Savaşı sırasında atlar ve develer yardımı ile çekilen ambulanslar zaman içerisinde gelişip modernleşerek günümüzdeki halini aldı.

Ambulans Hangi Durumlarda Çağırılır?

Ambulanslar insan hayatını kurtaracak boyutta bir hizmet verir. Bir çok durumda ambulans çağırılabilir. Doğru nedenlerden dolayı çağırılan ambulanslar milyonlarca insanın hayatını kurtarmıştır. Kişiler, yaşamsal bulgularına zarar vereceğini düşündüğü her sağlık sorununda ambulans çağırabilir. Ambulans çağırırken sağlık sorununun detayları arama sırasında mutlaka telefondaki görevliye doğru bir şekilde aktarılmalıdır.

Kalp Krizi İçin Ambulans Çağırılır Mı?
Kalp Krizi İçin Ambulans Çağırılır Mı?

Kalp Krizi Geçiren Biri İçin Ambulans Çağırılır Mı?

Kalp krizi geçiren biri için kesinlikle ambulans çağırılmalıdır. Her yaştan bireyin kalp geçirme riski bulunabilir. Ülkemizde de en yaygın ölüm sebeplerinden birisi de ne yazık ki kalp krizleridir. Kalp krizi ölümlerinin bu kadar yaygın olmasına rağmen kalp krizi durumlarında özel ambulans çağırma oranları yapılan araştırmalara göre yaklaşık olarak yüzde 11-12 arasında değişmektedir.

Bazı insanlar çevresinde herhangi bir sağlık sorunu yaşayan kişi gördüğü zaman kendi bildiği şekilde yardım etmeye çalışabilir veya o kişiyi kendi çabası ile yakın bir sağlık kuruluşuna götürmek isteyebilir. Ne yazık ki bu durum ölüm ihtimalini daha çok arttıracaktır. Kalp krizi ihtimaline karşı ilk müdahalenin doğru şekilde yapılamaması ve ambulans çağırılmaması neticesinde birçok hasta hayatını kaybetmektedir.

Birinin Kalp Krizi Geçirdiği Nasıl Anlaşılır?

Kalp krizinden ölen kişilerin fazla olmasının nedeni çevresindeki insanların bu durumu fark etmemesi veya farklı müdahalede bulunması olabilir. Kalp krizi geçiren kişide meydana gelen bazı belirtiler bu konuda belirleyici olacaktır.

Bu belirtiler şunlar olabilir;

  • Nefes darlığı,
  • Göğüs kafesinde sıkışma olması,
  • Aniden terleme,
  • Baş dönmesi,
  • Bulantı,
  • Kusma,
  • Aniden yorgunluk hissedilmesi ve bu durumun gittikçe artması bir kalp krizi atağının belirtisi olabilir.

Bu belirtilerin gittikçe artıyor olması da bu ihtimali daha fazla güçlendirir.

Kalp Krizi Belirtileri Gösteren Biri İçin Ne Yapılmalı?

Kişinin rahat nefes alabileceği bir alan yaratılmalıdır. Kravat, fular veya kolye gibi boyun kısmını sıkma ihtimali olan bir şey varsa genişletilir veya çıkarılır. İlk yardım eğitimi almamışsanız veya konu hakkında bilgi sahibi olan bir sağlık görevlisi değilseniz kesinlikle müdahale etmeyiniz. Ambulans çağırmak ilk müdahale için çok önemlidir. Kalp krizi geçiren bir kişi ambulans sırasında hastaneye giderken bu atağı atlatması sağlanabilir. Bundan dolayı kalp krizi geçiren birisi kesinlikle hasta nakil araçları ile hastaneye götürülmemeli, bu iş ambulans görevlilerine bırakılmalıdır. Ambulans hizmetimizden yararlanmak için bizimle iletişime geçin.